27 janvier 2023 – 17h-18h – Francisco Vilar. Un notari ceretà al cor del segle XVII, entre guerra, pesta, immigració, problemes socioeconòmics…. com avui ! (conférence en catalan). Joan Peytaví Deixona, professeur d’Université

La presentació dels dos volums d’estudi del Manual notarial dels anys 1647 a 1655 de Francisco Vilar, notari de Ceret i el Voló (Fundació Noguera, Barcelona, 2022) ens permet d’endinsar-nos en la vida quotidiana dels rossellonesos de mitjana segle XVII. Un context molt difícil que fa eco a l’actual es pot reconstituir per l’anàlisi de tots els petits detalls que narren unes escriptures notarials, de les deliberacions municipals fins als problemes familiars, veïnals o gremials. La vida del Voló i els episodis de la pesta a Ceret ens són explicats per un home molt interessant que ha tingut una vida molt plena en un Rosselló que bascula d’un costat de frontera a un altre, adaptant-s’hi com molt sovint ho han fet aquells homes i aquelles dones del nord de Catalunya al llarg de la història.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *